Dieta pentru pacientul cu gută: sugestii și recomandări

Guta este o afecțiune inflamatorie cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, care poate provoca atacuri dureroase de artrită. Un aspect important al gestionării gutoasei este adoptarea unei diete adecvate, care să ajute la controlul nivelului de acid uric din organism și la reducerea frecvenței și severității atacurilor de gută. În acest articol, vom explora principiile unei diete sănătoase pentru pacienții cu gută și vom oferi sugestii și recomandări pentru a gestiona eficient această afecțiune.

Rolul Dietei în Managementul Gută

Dieta joacă un rol crucial în managementul gută, deoarece anumite alimente pot crește nivelul de acid uric din sânge și pot agrava simptomele, în timp ce altele pot ajuta la scăderea acestui nivel și la prevenirea atacurilor de gută. Principalele obiective ale dietei pentru pacienții cu gută includ:

 1. Scăderea Nivelului de Acid Uric: Evitarea alimentelor bogate în purine, care sunt transformate în acid uric în organism, poate ajuta la reducerea nivelului de acid uric din sânge și la prevenirea depunerii de cristale de urat în articulații.
 2. Controlul Greutății Corporale: Pierderea în greutate, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, poate reduce nivelul de acid uric din sânge și poate reduce riscul de atacuri de gută.
 3. Menținerea Hidratării Corespunzătoare: Consumul adecvat de apă poate ajuta la diluarea acidului uric din sânge și la eliminarea lui prin urinare.

Alimente Recomandate pentru Pacienții cu Gută

 1. Fructe și Legume: Fructele și legumele proaspete, în special cele bogate în antioxidanți și vitamina C, cum ar fi citricele, căpșunile, fructele de pădure, broccoli, ardeiul gras și spanacul, sunt recomandate pentru pacienții cu gută.
 2. Cereale integrale: Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa și ovăzul, sunt o sursă sănătoasă de carbohidrați și fibre, și pot fi incluse în dieta pacienților cu gută.
 3. Produse Lactate cu Conținut Redus de Grăsimi: Laptele, iaurtul și brânza cu conținut scăzut de grăsimi sunt o sursă excelentă de calciu și proteine, care pot ajuta la reducerea riscului de atacuri de gută.
 4. Proteine Slabe: Consumul de proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele și tofu-ul, în locul cărnii roșii și a cărnii procesate, poate ajuta la reducerea aportului de purine și la controlul nivelului de acid uric din sânge.

Alimente de Evitat pentru Pacienții cu Gută

 1. Alcool: Alcoolul, în special berea și lichiorurile, poate crește nivelul de acid uric din sânge și poate declanșa atacuri de gută.
 2. Carne Roșie și Carne Procesată: Carnea roșie și carnea procesată, cum ar fi cârnații, baconul și salamul, sunt bogate în purine și ar trebui evitate sau consumate în cantități limitate.
 3. Fructe de Mare și Pește Gras: Fructele de mare și peștele gras, cum ar fi sardinele, macroul și anșoa, sunt bogate în purine și pot crește nivelul de acid uric din sânge.
 4. Alimente și Băuturi Bogate în Zahăr: Alimentele și băuturile bogate în zahăr, precum dulciurile, sucurile carbogazoase și băuturile energizante, pot crește nivelul de acid uric din sânge și pot agrava simptomele gută.

Concluzie

O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol crucial în gestionarea gută. Pacienții cu această afecțiune ar trebui să evite alimentele bogate în purine și să își îmbogățească dieta cu alimente care ajută la scăderea nivelului de acid uric din sânge. Este recomandat să consulți un medic sau un dietetician pentru a primi sfaturi personalizate în ceea ce privește dieta pentru gută și pentru a dezvolta un plan alimentar adaptat nevoilor individuale.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *