Autor:
• Marţi, Februarie 21st, 2012

Daca va place personajul, daca cartile ei v-au facut sa pierdeti nopti intregi sau daca ati fost fascinati de povestea legendara cu J.P. Sartre, trebuie sa vizitati in Paris pasarela care ii poarta numele si care a fost inaugurata pe 13 iulie 2006.

Aceasta face legatura dintre Biblioteca Francois Mitterrand si Parcul Bercy. Nu strica sa le vizitati pe toate trei in aceeasi dimineata. Puteti incepe cu biblioteca unde ajungeti cu metroul (linia 14) sau cu RER C, sa traversati pasarela si apoi sa va odihniti la umbra unui copac in Parcul Bercy.

Simone de Beauvoir, eseista si scriitoare franceza, reprezentanta de marca a feminismului, mare iubire a lui J. P. Sartre, s-a facut cunoscuta prin eseul ei feminist “Al doilea sex“,  apoi “Memoriile unei fete cuminti” sau “Sangele Celorlalti“. Absolventa de filosofie la Sorbona, are numai 21 de ani cand il intalneste pe marele Sartre.

simone-beauvoir-3w-simonebeauvoir-kit-net-maestri-w

Relatia lor era cunoscuta de toata lumea, cu impacari si certuri multiple, cu promisiuni si infidelitati de ambele parti, cu plimbari pe strazile Parisului. Puteau fi vazuti regulat pe bulevardul Saint Germain si apoi scriind amandoi la o masa din cele doua celebre cafenele pariziene: Les Deux Magots sau Cafe de Flore. Calatoresc impreuna in SUA, China, Cuba sau Brazilia.

Simone il ingrijeste pana la moarte pe Sartre care se stinge orb si il urmeaza sase ani mai tarziu; vor fi inmormantati unul langa celalalt in cimitirul Montparnasse. Nu au fost casatoriti niciodata.

Daca traversati pasarela Simone de Beauvoir, amintiti-va celebrele ei cuvinte: “Femeie nu te nasti, ci devii“.

Sursa foto Simone de Beauvoir.


Alte posturi


Poti citi comentariile la acest post utilizand feed RSS 2.0. Comentarii si ping-uri inchise.

5 comentarii

 1. Simone de Beauvoir e una dintre preferatele mele, daca nu chiar Preferata. Cand oi ajunge la Paris, sper sa nu uit sa ii trec pasarela… si sa ii duc o floare la mormant.

 2. 2
  vulpitza 

  Tomata, sa ajungi si la masa unde statea cu Sartre de la cafe de Flore. Se spune chiar ca inca din timpul vietii ar fi oprit autocarele cu turisti si ghizii le aratau discret unde scriau cei doi.

 3. 3
  irina 

  Interesant, nu stim de pasarela asta :)
  Aaaa, si… ai cumva scrisorile ei catre el?

 4. 4
  vulpitza 

  Irina, nici nu stiam daca exista facute publice in vreo carte. A aparut asa ceva?

 1. [...] voi mai ajunge la Paris, cu siguranță voi trece și pe Pasarela Simona de Beauvoir despre care amintește Vulpitza. De fapt, multe locuri din Paris sunt niște must see iar pe blogul [...]