Autor:
• Luni, Octombrie 25th, 2010

Stiu ca nu este cea mai vesela tema pentru un post intr-o zi de luni dar eu am fost fascinata de cimitirele existente in Paris. Mi se pare ca fac parte din cultura vasta a acestui oras si ca nu poti intelege complet istoria lui decat strabatand  pasii lasati de marii oameni de cultura sau arta care au trecut pe acolo.

Cand am aniversat trei ani de la casatorie :) am vazut primul cimitir, celebrul Montparnasse din cartierul cu acelasi nume. Daca o iei pe bulevardul Edgar Quinet nu ai cum sa ratezi intrarea in acest loc linistit. Poti lua o harta de la chioscurile de ziare din zona sau intrarea in cimitir.  Asa te poti orienta mai bine si gasi mormintele celebre fara sa-l cauti o ora intreaga pe Cioran, asa cum am patit eu. Dupa o vizita la Sacre Coeur si o cafea pe strazile din Montmartre esti tocmai pregatit pentru  a explora frumosul cartier al artistilor.

In Montparnasse sunt cei trei romani celebri: Cioran, Brancusi si Ionesco. M-a incercat un cumplit sentiment de tristete sa vad cum oamenii vin sa le puna o floare in Paris si nu s-a putut face asta in pe pamantul tarii lor.

Singura lucrare in aer liber a lui Brancusi se gaseste aici. Se intituleaza “Sarutul” si a fost ridicata in 1910 la cererea familiei Rachevskaia pentru a infrumuseta mormantul fiicei lor Tatiana care s-a sinucis din dragoste.

Cioran a scris cinci mari carti in limba romana, el devenind  totusi celebru la Paris cu scrieri in limba franceza. La moartea sa, a fost depus in acest cimitir alaturi de Simone Boue, partenera lui de viata care s-a inecat in Oceanul Atlantic la numai un an de la disparitia filozofului roman. Cioran nu are in Romania nicio casa memeoriala sau muzeu.

Mormantul lui Ionesco este de o simplitate formidabila. Un bilet in limba romana este lasat alaturi de cateva flori proaspete.  Semn ca turistii romani nu uita sa treaca pe aici.

Va urma marele cimitir al Parisului, Pere Lachaise .


Alte posturi


Category: Paris | Etichete: , , , ,
Poti citi comentariile la acest post utilizand feed RSS 2.0. Comentarii si ping-uri inchise.

5 comentarii

 1. Sorry Vulpitzo, dar ansamblul de la Tg. Jiu al lui Brancusi nu e in aer liber?! Sau am inteles eu gresit ceva din postul matale? BTW: Thanks again for your Paris-related tip! ;)

 2. 2
  Vulpitza 

  Ba da, ai dreptate. Am vrut sa spun din Paris dar nu m-am exprimat cum trebuie. Cu mare drag, sper ca a fost frumoasa calatoria si ca ti-a placut Parisul.

 3. 3
  Mariana 

  Salut Vulpitzo!!
  Super subiect,nu stiu mai nimic de la ei!Nu ma psioneaza cimitirele dar sunt curioasa cum si ce de pe la ei!
  Revin,am citit doar prima fraza!
  Bravo pt.subiect,abia astept sa vin sa citesc!sunt extrem de ocupata,mai bine m-as lasa de multe cele ca nu am timp fizic si m-am saturat sa tot fiu pe fuga!
  Te pup si revin!

 4. 4
  oana 

  da si eu zic ca cimitirele Parisului sunt adevarate muzee si chiar merita vizitate. Dar uni prieteni cand sunt in vizita in Paris si le propun unul din cimitire ca obiectiv turistic se uita la mine cam ciudat :)

 1. [...] Cimitirele Parisului I [...]